Doporučujeme
2012

zpráva - Auto na udici z Lázní (Bohdaneč:)

Závody na které jsem původně vůbec nechtěl jet, ale člověk míní a život mění... víkend bez závodů si nedokážu už ani představit, tak jsem nakonec vyrazil směr Lázně Bohdaneč (nakonec mám to teď za rohem)

V záčátku bych ale měl ujasnit co předcházelo mému rozhodování...
Zúčastnil jsem se hned prvních závodů, které se na této vodě konaly, což bylo před dvěma lety na podzim. Tenkrát bylo příšerný počasí a docela zima, ovšem je to také období kdy mají kapři největší přírustky v roce díky tomu jak se cpou na zimu, tudíž byl předpoklad že se bude docela chytat. Omyl, na téhle vodě se chytlo naprosté minimum ryb vzhledem k proklamovanému množství ryb, které měla hostit. Zkrátka  účast byla velká, pokud si pamatuji tak to bylo aspoň 150 lidí, což je na vodu o rozloze 1ha docela na těsno. Spousta lidí odjížděla zklamaná a rozladěná (včetně mě), takže jsem napřesrok první závody které se tam konaly zcela ignoroval a odruhých jsem uvažoval. Nicméně jsem se nezúčastnil ani těch druhých, jelikož se místa nelosovala a mělo se krmit asi jen prvních 5 minut po zahájení závodu (nebo před zahájením) a pak už zcela bez krmení. K vodě jsem dorazil večer před konáním závodu, kde se v tu chvíli rozjížděla pořádná předzávodní pařba, ale také se už doslova a do písmene krmilo pod tlakem, přičemž se říkalo že se bude dohlížet na to aby se tak nedělo - dal jsem si pár piv, poklábosil s lidma ale už jsem byl pevně rozhodnutý že takových "ferových závodů" se nezúčastním.
Ve světle těchto zkušeností, jsem nebyl zrovna nakloněn účasti a přiznám se, že jsem očekával ledacos v průběhu závodů. Nelíbila se mi ani celá prezentace jako např.: "Vrchol sezony" a podobné superlativy, časem se vyjasňovali regule a pravidla závodu, zasvěcení lidé se dušovali že to bude čisté jak jen to půjde... podlehnul jsem a věřte mi nebo ne, nešlo ani o tu hlavní cenu (nějaké auto, stejně nikde nebylo jasně řečeno jaké to bude auto, tak to klidně mohl být starej sjetej křáp za 10.000 Kč), jako spíš že jezdím závody každej víkend a chtěl jsem té Bohdanči dát ještě šanci, pokud se dodrží férové podmínky pro každého. Zdálo se že tentokrát by to mohlo probíhat vše v klidu a bez problémů. Nekrmilo se vůbec a losovalo se až těsně před začátkem závodu (později vlastně před začátkem každého kola), tak byly zajištěny rovné podmínky pro každého.
Původně pořadatel počítal s účastí 200 závodníků (mě osobně se to nezdálo moc reálné od počátku), s tím že 100 jich bude chytat dopoledne a 100 odpoledne, druhý den druhé kolo v podstatě stejným způsobem - každý tedy měl odchytat jen dvě kola a součet pořadí z těchto kol měl určit vítěze.
Nakonec dorazilo asi jen 50 závodníků a chytala se kola čtyři - dvě v sobotu a dvě v neděli, což já osobně kvitoval s povděkem, jelikož raději prosedím celý den u vody sám, než abych půl dne koukal a čekal až dochytá někdo jiný.
Zbytek fungoval stejně, prostě se sčítala umístění z každého kola a nové místo se losovalo před začátkem každého kola, čímž se zamezilo různým možným nepřístojnostem.
Upřímně řečeno si nedokážu představit závody dle původního klíče a jsem vlastně rád že dorazila jen čtvrtina lidí (ani těch 100 by mi nevadilo, tedy polovina) a závod se odchytal jak se odchytal na více kol a každý měl pro sebe dost prostoru.
Více kol jednak jasněji prověřilo schopnosti jednotlivých účastníků, protože někteří se dostali na opravdu horká místa kde se ryba s přirozených důvodů zdržovala a také chytala daleko častěji i více a jiní se k nim nepřiblížili ani omylem. Kdyby tato situace nastala během klasických závodů s jedním místem, tak by to ve skutečnosti mohl vyhrát šťastlivec, který se na takové místo dostane bez ohledu na to jak je dobrý či špatný (takových závodů s podobnými místy je spousta a jako zázrakem s na nich usazují každoročně ti stejní lidé, kteří pak mají ještě žaludek se pochlubit - říkám na takové závody nejezdit - ignorovat a neobdivovat podobné "vítěze", stejně mám pocit že jim nejde o řádný respekt a úctu druhých). Ani dvě kola by za takto stanovených podmínek vlastně nic moc neřešila, ale 4 kola bez krmení už dokáží řádně zamíchat pořadím a vulgárně řečeno oddělit zrno od plev.
Musím říct, že ve finále se mi systém závodu líbil přestože to tak původně vůbec nebylo plánováno a pokud jde o mě bude-li se závod konat příští rok za stejných podmínk a dejme tomu s max. 80 závodníky, určitě se ho budu chtít zúčastnit... Protože se jedná de-facto o pravidelný čtverec, tak bych se pokusil aby si koždý odchytal kolo na jedné straně čtverce, tím by se to ještě více srovnalo, ale ne zase aby spolu na každé straně zase chytali pořád stejní lidé... ale to bych už chtěl asi moc.

Děkuji osudu, že se ty závody nepovedly jak bylo původně plánováno a Ríšovi Konopáskovi, že si dal tu práci s tím systémem a losováním jak to nakonec dopadlo. Ta esej je tak dlouhá, protože jsem byl spíš v očekávání negativního a nakonec to nebylo tak špatný (bez ohledu na můj výsledek). K hlavní cceně se mi nechce moc vyjadřovat, ale pokud reflektuje hodnotu hlavní ceny za plného stavu - tedy že vítěz obdržel při 1/4 účasti také 1/4 z předpokládané ceny, tak buďme rádi (a hlavně Ríša) že to nakonec dopadlo jak dopadlo. Jedině co asi zamrzí většinu, tak absence pohárů či něčeho podobného.

75%

losování ok

obsluha ok

ceny - v rámci možností, ale ty poháry...

 

 

 
Dodatek - Nedá mi, abych nevzpomněl na jiné letošní závody, které pořádal jiný prodejce rybářských potřeb z Pardubic (p. Mencl - Havličkova ul.), které se konaly 9.5. v Morašicích u Chrudimi (moc pěkná voda).
Kde byla účast také nižší, než se předpokládalo, startovné bylo také relativně vysoké a na konci čekaly 4 nic-moc ceny (spíš teda nic) a ještě stihli uklidit slíbené poháry, tak to byla vážně tragedie. Okamžitě jsem si připomněl závody z loňského roku na jiné vodě (Machač), ale pořadatel byl stejný - tam byly ceny na začátku vystaveny a na konci tam čekal jeden naviják za 350 Kč, tenkrát jsem jim dal neuvěřitelných 60% ... sám teď na to koukám jak jsem byl shovívavý - nesmysl, také bez ohledu na to jak jsem dopadl v Morašicích či na Machači.
Ať už to byly Morašice nebo Machač, tak si rozhodně nezaslouží více než

35%

Průměrná známka: 1,25

Komentář ke článku (0)