Doporučujeme
2012

Španělské parmy

Nejen já jsem posedlý lovem parem a nejen těch českých, k napsání tohoto článečku mě inspirovala jedna diskuse zde na mrku. Seznámím vás tedy s druhy parem, které lze ve Španělsku chytat - nic víc, nic míň

Nejznámějším zástupcem je parma iberská (luciobarbus comizo), protože velké exempláře tohoto druhu se chytají nejčastěji. Vyskytuje se hojně zejména v povodí řek Tajo (Tagus) a Guadiana, ale zaznamenána byla také v povodí Guadalquivir
Dalším velkým druhem je parma jucarská (luciobarbus guiraonis), která také dorůstá do ohromných rozměrů, hojně se vyskytovala v povodí řeky Jucar (oblast Valencie), jinak ve všech vhodných tocích tekoucích do Středozemního moře mezi řekami Vinalopo a Ebro, ale v Ebru samotném se nevyskytuje.
Zajímavým velkým druhem je parmička Sclaterova (Luciobarbus sclateri), ale její vyskyt je omezen na jihovýchod Španělska (Andalusie) od povodí řeky Segura až po řeku Mira v Portugalsku. Není mi úplně jasné proč se česky jmenuje "parmička" když se jedná o velkou rybu, ale může to být dáno tím, že v menších řekách dosahuje daleko menších velikostí, než v průtočných jezerech nebo ve vhodných přehradách.
Další druhy, které dosahují hmotností kolem 10-12 Kg jsou parma Bocageho (luciobarbus bocagei) vyskytující se od povodí řeky Lima po povodí řeky Sado a parma drobnohlavá (luciobarbus microcephalus), která je nejhojnější v povodí řeky Guadiana, ale její výskyt byl zaznamenán i v řece Tajo (Tagus) . Parma Bocageho je zároveň asi nejhojnější velkou parmou v Portugalsku.
Z menších druhů je třeba jmenovat parmu (správně parmička) středomořskou (barbus meridionalis), která je dle mého názoru jednoznačně nejhojnější, dále je to pak parma Graellsova (Luciobarbus graellsi) u které není zcela jasné jakých rozměrů je schopna dorůstat a parmička hassova o které nevím v podstatě nic, jen že je to prcek a lze je vídat v hejnech a velikostech jak to známe u hrouzků - prostě takovej větší španělský hrouzek =)

Pokud jde u nás nejznámější povodí Ebro, tak tam lze výlučně narazit na parmu Graellsovu. Bez zajímavosti není a ani fakt, že jsem často pozoroval i jiné obrovské ryby - odhadoval jsem to na jelce tlouště, pokud se jednalo o tlouště tak byli skutečně gigantických rozměrů. S jistotou to tvrdit nemohu, protože se mi nepodařilo žádného toho obra ulovit.

Pochopitelně se podaří chytit často i hybridy (křížence) různých druhů parem, ve Španělsku se také hojně vyskytují různé druhy "ostroretek", lepší pojmenování mě nenapadá a jsem si jistý že jsou s naši ostroretkou jistě blízce příbuzní. Téměř všude se dá chytit kapr nebo karas stříbřitý a velmi často kaprokaras.

Pokud jde o fotky, tak na netu je jich plno a mé vlastní bych chtěl použít do mé knihy... pokud ji konečně někdy dopíšu =D
Více podrobnějších informací - platí totéž co jsem napsal výše.

*odkazy povětšinou směřují na anglickou wiky, kde je více informací nebo případně na seznam mapy

Průměrná známka: 1,86

Komentář ke článku (0)