Doporučujeme
2012

S plavačkou na těžko

Tento článek není určen špičce české plavané, která má vždy potřebné vybavení po ruce, ale hlavně běžným rybářům, kteří nedisponují 40-80 gr. lízátky, často ani 10 gr. lízátky, přesto by si chtěli zachytat na vodě, která takové vybavení vyžaduje a také to není výhradně o chytání na děličku. Předem upozorňuji, že je to spíše o chytání parem nebo kaprů, tedy žádná jemnota, ale taky to nebude výhradně jen o chytání na silném proudu.

Znáte to, jedete někam na ryby, někam na řeku - dorazíte na místo a zjistíte že vody teče o něco víc, než jste čekali a je to zralý na 30 gr. lízátko, které sebou samozřejmě nemáte. Máte několik možností co podniknete dál, buď se obrátíte a pojedete domů či na jiné místo... nebo vytáhnete svou sestavu s 6 gr. splávkem a začnete chytat =)

Jestli jste se už koukli na obrázek, tak už vám to asi dochází, jestli ne tak se na ten obrázek podívejte. Splávek bude normálně vyvážený, tak aby z něj koukala jen anténka, ale někdy je lepší, když je mírně nedovážený a kouká i kousek korpusu pod antenkou. Změříme si normálně hloubku a nastavíme ji tak, aby obratlík s celým návazcem ležel na dně a přidáte navíc ještě zhruba 50 cm, je-li tedy hloubka 3m, tak nastavíte hloubku 3,5m. Torpila s broky musí být 50-100cm nad obratlíkem a nad olověnou kapkou - doladit se to prostě musí na místě. Sestavu do vody pokládáme asi tak 1-1,5m po proudu a rovnáme ji proti proudu směrem k sobě (asi by bylo lepší video s ukázkou, ale teď mě s děličkou a kamerou k vodě nedostanete, asi ho sem přidám až bude krapet tepleji). Parmy, kapři a větší ryby splávek prostě potopí, někdy je ale patrné jen jakoby ťukání a přitápění, berou tak většinou menší ryby nebo cejni - v každém případě je nutné zaseknout. Záběry pochopitelně nemohou vypadat jako při klasické plavané.

Teď se asi ptáte jak takovou sestavu využít na stojáku...? Je to prosté, splávek použijeme 1gr. jinak celý postup zůstane stejný, přehloubíme ne o 50cm, ale jen o 10cm. Olověnou kapku nahradíme lehkým plastovým feedrovým krmítkem na červy, do kterého pochopitelně nacpeme červy. 99,9% záběrů se projeví potopením splávku - na zvedáky zapomeňte.

Je mi fuk, jestli je to stejně trapné jako bič s gumou, pro mě je rozhodující že to funguje až neuvěřitelně účinně. Na plavačkových závodech to samozřejmě nezkoušejte, na gulášovkách či závodech o peníze a všude tam kde to není zapovězené to použijte naprosto s klidným svědomím =D

//edit - asi jsem dost jasně nenaznačil, že se jedná zejména o lov na děličku případně na boloňku jako s děličkou, tak to uvádím na pravou míru. Nicméně musím podotknout, že s určitou mírou improvizace a úprav, tak lze chytat i na bič se zaparkovaným splávkem - podotýkám že při síle proudu, kde by se na děličce dal použít splávek 3-5 gr. a je nutné přízpůsobit velikost olověné kapky (max. 10-20 gr.)  ;)

Průměrná známka: 1,91

Komentář ke článku (13)