Doporučujeme
2012

Plavaná? Chytání LIFT metodou





Jedná se o chytání se splávkem a je to něco mezi klasickou plavanou a tzv. chytáním "na panáka".
Tato metoda je vhodná spíše na mělčí vody a maximálně 20m vzdálenost od lovce a jeho prutu, vyžaduje použití vidličky nebo jiného statického držáku prutu, který umožňuje po usazení manipulaci s navijákem. Vidličku musíme nastavit tak, aby špička prutu s koncovým očkem byla po usazení pod hladinou.
Pro tuto metodu jsou vhodné lehké tužkové vagglery se silnější antenkou o nosnosti do 1g, ale zátěž pod splávkem by měla mít 2-3g, což by splávek pochopitelně ztopilo. Tudíž je nutné hloubku nastavit o 20-30cm větší, než je vzdálenost mezi zátěží ležící na dně a splávkem.

 Po nahození sestavy na lovné místo, usadíme prut do vidličky (se špičkou pod hladinou) a navijákem začneme pomalu dopínat vlasec, což způsobí potopení vlasce pod hladinu a také si tímto nastavíme splávek do požadované polohy.
Protože je vzdálenost háčku od zátěže dost malá (max. 10-15cm), tak se záběry projevují neprodleně a to buď vynořením splávku nebo jeho potopením. Metoda je vhodná spíše k lovu větších ryb, jako jsou kapři, líni, karasi a cejni, nicméně se nevyvarujete ani zlobivých záběrů od plotic a podobně - chce to jen získat trochu praxe s rozlišováním záběrů a pak budete sekat jen ty správné =)

Fanda

Průměrná známka: 1,38

Komentář ke článku (0)