Doporučujeme
2012

Opět něco málo zimních kapříků

Štědrý večer a přidružené svátky proběhli v poklidu a v úterý jsem si už ani nepamatoval, kdy jsem byl naposledy normálně na rybách - prostě jen tak, žádný závody. Když mi Ondra zavolal, jestli nechci jet ve středu na ryby, lhal bych tvrdit, že jsem ani minutu nerozmýšlel a hned souhlasil. Už jsem zlenivěl a ryby mi teď úplně nechybí, nicméně asi po 2-3 hodinách jsem muv volal zpátky, že pojedu.
Vykašlal jsem se na jakoukoliv přípravu a ráno pobral pá věcí - zbytků po závodech (udičky na děličku, návazce), vzal pouzdrou s děličkou a jedním odhozem, kilo krmení přeživši pinky z podzimních závodů v Ivančicích, krabičku dendroben o niž jsem nevěděl jestli v ní nějaká dendrobena je a vyrazili jsme. Po cestě jsem nad tím začal přemýšlet a uvědomil si, že nemám ani rohlík a co hůř, že jsem zapomněl i můj oblíbený lančmít (hlavně v zimě). Zastavili jsme po cestě v jednom vesnickém krámku, kde jsem sice rohlík koupil, ale o "správném" lančmítu jsem si mohl nechat zdát. Vzal jsem zavděk aspoń jedním jemný párkem a už jsem byl nepatrně spokojenější.
Dorazili jsme na místo a rozhodnul jsem se, že budu chytat na zkrácenou děličku 9m stejně jako Ondra. Ouha - chyba lávky, na našem místě byla docela hloubkaa má 3m udička byla těsně pod špičkou topsetu tak na 6m. No co... nebudu si v té kose strojit novou a budu chytat na 6m, obzvlášt když  na 5,5m byl snad 40cm schod od kterého se dno sice dále svažovalo až ke 4m. Měl jsem za to, že ta hrana je tak výrazná i prudká a bude to stačit... stačilo jak jsem se hned po prvním nahození přesvědčil.
Okamžitě po ustálení splávku následoval záběr a první plotice  byla venku ještě před přikrmením, pak druhá třetí... dobrý plotice mám rád, ale na ty jsem dneska nepřijel. Mírně jsem přikrmil středně hrubým černým krmením a začal ploticový čardáš. Sakra to jsem si moc nepomohl. Nicméně Ondra už měl z 9m dva kapříky venku... Jelikož jsem si nevzal ani kukuřici, kterou bych s klidem vyzkoušel místo červů, tak jsem ukousnul kus párku a nainstaloval ho na háček. Splávek začal tančit a poskakovat, bylo jasné že párek chutná i ploticím, až konečně přišlo jemné pomalé přitopení a první kapřík už bojoval..
V podobném duchu to pokračovalo po celou dobu lovu, kdy se střídal kapřík s ploticí... ještě jednou jsem přikrmil trochu více - 4 koule velikosti velké mandarínky a výsledek se nakonec dostavil v podobě řady menších i trochu větších kapříku a jen několika plotic. Bylo patrné, že bylo lépe trochu více nakrmit (přiměřeně téhle zimě) hned na začátku a nepřikrmovat, pokud chtěl člověk chytat více kapříky a méně plotice.
Pokud jde o sestavu udičky, tak jsem ji měl od říjnového krajského přeboru - kmen 0,14 a návazec 0,12 v délce 30cm a tak 15cm přehloubeno, 1gr splávek s tenčí anténkou a zátěž v podobě 5 broků soustředěna na jednom místě (spoj návazec kmen).
Pochopitelně jsem slyšel, že ryby v zimě přece neberou na tak silné návazce (často prý ani v létě), nicméně jsem si jistý že bych měl stejné množství zaběrů jak s návazcem 0,14 tak s návazcem 0,10, protože ryby prostě braly samozřejmě i bez ohledu na použitou značku... a jakožto neumětel a amatér se za to nestydím ;)
Nakonec se ten studený den přece jen vydařil a jsem rád, že jsem na ty ryby jel.
//měli jsme sebou kameru, nikoliv však kameramana, takže jsou to záběry ze stativu (ilustrační snímky jsou z toho vide také, tudíž omluvte kvalitu i obsah), tak to snad nějak sestříhám a prdnu na jůtůb a posléze i sem.
 

fanik

Průměrná známka: 1,86

Komentář ke článku (2)